Denník N

A just nejestvuje také zviera!

Kniha Tisíc a jeden vtip je skvelá, ale nielen preto si ju ctíme.

Všetko, čo som potreboval vedieť o živote, keď som mal dvanásť rokov, som sa naučil z jednej knihy. Bola síce dosť hrubá, ale čítala sa ľahko, a čo strana, to poučenie do života. Už päťdesiat rokov z nej veľmi často citujem, pochádza z nej názov mojej poslednej knihy (str. 158 nového vydania) i názov eseje, za ktorú som vyhral Novinársku cenu, hoci som nebol novinár (str. 92 nového vydania).

Mal som dosť šťastie, že som vyrástol v domácnosti, kde bolo vždy veľa kníh, mestská knižnica bola v krásnom kaštieli v parku a v miestnom kníhkupectve sme mali známych, čo znamenalo podpultové knihy. Okrem času, ktorý som strávil hraním na klavíri, som už len čítal, takže sa stalo, že futbal musím dobiehať teraz a bicyklovať som sa vlastne nikdy nenaučil. Mamička!

Moja mama nevyrastala vo veselých podmienkach, ani život v Humennom začiatkom 60. rokov minulého storočia nebola zvlášť veľká zábava, ale napriek tomu zhromažďovala doma knihy, ktoré písali múdri a vtipní ľudia, takže ma vychovali Iľf a Petrov, Zoščenko, Mark Twain, Hašek, Havlíček-Borovský, Poláček, Čapek, Voskovec a Werich, Jesenský, Karvaš a všetci ostatní satirici, ironici a sarkasti. Podobne ako oni

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie